Бегликташ

Много са определенията за това място …От несполучливите преводи на турското му име до „Българският Стоунхендж”… Бегликташ се намира в резерват „Ропотамо”, на около 7 км от Приморско.
Табелата към Бегликташ

Табелата към Бегликташ

Скалното светилище е открито едва наскоро, при археологически разкопки през 2003г. Изследванията на археолозите датират Бегликташ като използван за ритуални цели от II преди Хр. до началото на IV век след Хр.

По това време областта е населявана от тракийското племе „скирмиани”, които имат славата на най-древните маталурзи в Тракия. На мястото са намерени глинени съдове, монети, оръдия на труда, оръжия…

Бегликташ

Бегликташ

Скалните елементи на светилището са с естествен произход, но някои от тях са местени и по тях има издълбани ритуални знаци. Разположението му е стратегическо, с красива панорамна гледка към морето и околностите.

Бегликташ - вход

Бегликташ – вход

Необходимо е доста развито въображение, за да разпознае човек описаното в листовката разположение и особено смисълa на всеки отделен „кът”. На 100-тина метра извън централното светилище могат да се видят струпвания на камъни, подобни на например „астрономичния часовник”. Явно траките са държали много на времето или по-вероятно това са естествени природни образувания – скали, нацепили се под действието на сили като вятъра и водата.

Астрономичният часовник

Астрономичният часовник

Естествено, аз нямам професионалните познания на археолози и иторици, но смятам, че към разтълкуването на функциите на частите на светилището, които те дават, трябва да се отнасяме с известна доза скептицизъм.

„Брачното ложе” се състои от централен камък във формата на легло. Главите на лежащите са ориентирани на изток. Според учените, върху него жрецът и жрицата ритуално представяли брака между богът Слънце и майката Природа. Камъните около него са с издълбани вади за ритуални течности, използвани по време на мистериите.

Брачното ложе

Брачното ложе

В много от скалите на площадката са издълбани ями или за на четирите свещени течности- вода, вино, мляко, зехтин или за събиране на дъждовната вода.
В центъра на площадката е разположен каменен трон, от който тракийският Цар-Жрец е ръководел церемониите.

Централната част

Централната част

Един от скалните късове е с формата на обърнато сърце –„Апостол Таш”. Според учените е поставен с цел да прикрива обредите в „Свещената пещера” от очите на непосветените.

Апостол Таш

Апостол Таш

„Свещената пещера” – състои се от две скали за колони и хоризонтална плоча. Символизира утробата на Майката Природа. От нея ритуално се ражда Царят-Жрец.

Обработени скални късове в Бегликташ

Обработени скални късове в Бегликташ

Изборът на лявата посока в лабиринта в скалите води до „Царството на Хадес”. Това е тясна цепнатина в скалата, през която избрани хора преминавали като изпитание. Свързва се с Орфей и легендата за слизането му в Подземното царство.

Преминавам през цепнатината...от избраните съм :)

Преминавам през цепнатината…от избраните съм 🙂

Изпитанието

Изпитанието

На територията на резервата „Ропотамо” може да се видят елени, стада диви прасета, зайци, лисици.

Глиганче

Глиганче

Това помага човек да се потопи в атмосферата на преклонение, което създателите на Бегликташ са изпитвали към природата и нейната божествена красота.