Замъкът в Равадиново

Колко струва сбъдването на една детска мечта? Някои са готови да платят за нея милиони, други да жертват свободата си, а трети – да й посветят живота си. А понякога мечтите нямат нито давност, нито цена.  Като тази на бизнесмена Георги Тумпалов, който решил да реализира една необичайна на пръв поглед идея – да построи средновековен замък в България.
„Странник съм аз от далечна земя и по пътя те нося в сърцето си

Пазих те скрито в моята душа, както майка пази детето си.

Носих те дълго, моя мечта, и изграждах те камък по камък

 Виждам те вече, пред мен си сега – влюбен във вятъра, приказен замък“
  
Появява се пред погледа ни, огрян от яркото слънце на летния ден. Издига се сред нищото като цветна илюстрация в детска книжка с приказки – там, където вятърът често сменя посоката си, а миналото изглежда по-близо от реалността. Кулите му докосват облаците, а каменните стени отразяват всички нюанси на светлината, променяйки цвета си според настроението на слънчевите лъчи. Неговото име  е „Влюбен във вятъра“.
Замъкът се намира на 3 км от Созопол, до село Равадиново, и е отворен за посещения срещу входна такса от 10 лв. Уникалното архитектурно творение се простира върху площ от 20 декара. Към замъка има парк, езеро с лебеди и параклис, който е в процес на строеж. „Влюбен във вятъра“ все още не е напълно завършен, но въпреки това ще ви впечатли с мащабите и оригиналния си дизайн. По-претенциозните посетители вероятно биха казали, че кичът тук е в повече, и завинаги биха зачеркнали мястото от туристическите си планове. На нас обаче ни хареса идеята на Тумпалов да инвестира в осъществяването на своята мечта край никому неизвестното село Равадиново, вместо да построи поредния петзвезден хотел на брега на морето.
След като прекрачите входа на комплекса, ще се озовете в един паралелен свят. Наоколо свободно се разхождат пауни, а въздухът е напоен с аромат на билки и цветя, които тук са в изобилие. Високите кули на замъка, обрасли с бръшлян, ще ви накарат да си припомните приказките на братя Грим. Ако се вслушате във въображението си, може би дори ще видите как Рапунцел спуска дългата си златна плитка от прозореца,  Пепеляшка посреща своя принц в градината, а рицарите се състезават по стрелба с лък в просторния двор… Опитайте се да погледнете на това място с непредубедените очи  на дете и ще се убедите, че посещението на замъка си заслужава.
Комплексът е изграден с много фантазия и внимание към детайла. Прекрасната цветна градина е украсена с фонтани, каменни статуи, фигури на птици, воини, русалки… Край езерото можете да изпиете по чаша кафе, да погледате изящните лебеди и дори да ги нахраните. Те не се страхуват от хората и с радост ще ви обкръжат, ако им донесете нещо за хапване.

Казват, че в замъка времето тече неусетно. . В комплекса определено има какво да се види и снима, а и е приятно за кратко да се почувстваш като главен герой в приказка – да изкачиш всички стъпала до кулата, за да помахаш тържествено на света, след което да се разходиш бавно из градината и да се полюлееш на люлката в двора в компанията на няколко любопитни пауна…Безценно.

Разбира се, не очаквайте да видите истински средновековен замък, подобно на дворците в Западна Европа, и не сравнявайте „Влюбен във вятъра“ с оригиналите – той няма как да изглежда автентичен, но със сигурност е единственият по рода си в България. Освен с уникалната си архитектура и поетично име,  замъкът впечатлява и с видимата си прилика със своите „събратя“ в други европейски страни. Основната отличителна черта е, че те са на по 200, а той е на по-малко от 20 години.  Георги Тумпалов строи замъка със собствени средства вече повече от десетилетие, но засега не е успял да го завърши. Във време, в което измерваме всичко в пари, постъпката му буди уважение.  Може би един ден „Влюбен във вятъра“ ще се превърне в комплекс за развлечения или в хотел, но засега си остава приятно място за разходки, посещавано с удоволствие както от българи, така и от чужденци.