За Китен

За Китен

Един от известните и примамливи кътове по южното черноморско крайбрежие, там където гористите странджански разклонения се оглеждат в бистрите морски дълбини е разположено курортното селище Китен.
Романтиката е в живописната околна среда и двата уютни плажа: северния - Атлиман и южния - Караач. Между тях, навътре в морето се вдава полуостров с митичното име Урдовиза. До Освобождението (1878г.) на източния край на носа над скалистия морски бряг се издигали стените на владетеля на крепостта. От тогава датира това селище - крепост. Кой е бил нейния владетел, какъв е бил нейния край, никой нищо не може да каже. За нея ни разказват само преданията нa народните песни в този край. Първото име на Китен е Урдовиза в памет на Стана Урдовиза - красива българка желана от турския падишах, освободила от данък през Османското владичество цяла Странджа. Конят й и тя самата намират смъртта си на Северния плаж, който носи името Атлиман (Конски залив) - прекрасен вечно тих залив. Китен е основано от преселници от Одринска Тракия през 1932г. в малки шаронски къщички, по програмата на французина Шарон. Един известен агроном от град Василико (Царево), на име Пенчо Кротков дава името Китен, понеже погледнати от далеч наподобявали китка. Курортно селище Китен се намира в югоизточната част на Република България, на Черноморското крайбрежие, на 55 км югоизточно от областния център гр.Бургас, 5 км южно от общинския център Приморско. Бреговете на полуострова са стръмни и високи 10-15 метра. Дълъг е около 120 и широк от 60 до 80 м. Основните особености на релефа в с.Китен, които са и от първостепенно значение за туризма, са двата живописни залива - Караагач и Атлиман и плажните ивици.

Китен разполага с два пясъчни плажа с обща площ от около 145 000 кв.м. Северният плаж се намира в дъното на едноименния залив. Той е с площ от около 81 000 кв.м която включва и красиви пясъчни дюни. От двете страни плажът е заграден от висок скалист бряг. Южният плаж е разположен на залива Урдовиза, който е по-широко отворен към морето Дължината на бреговата му ивица е 1380 м. На юг достига до устието на р.Караагач, а на север до началото на скалистия полуостров Урдовиза, където сега е изграден пристанищният кей. Морска база "Балканика" предлага практикуване на различни видове водни спортове -ветроходство, подводен риболов, подводна археология, яхти, водни ски и др. И на двата плажа могат да се наемат водни колела, сърфове, джетове, банан и плажни принадлежности / шезлонги, чадъри/ и др.

Легенда за Китен

През първите години от завладяването на България от Османската империя в селището - крепост Урдовиза една девойка на име Стана се прочула с хубостта си. Народа в песните си я нарекъл Бяла Стана Урдовизка. Тя била толкова красива, че дори турския султан бил пленен от нейната хубост и не се поколебал да й предложи да се омъжи за него. Тя се съгласила при условие, че й изпълни едно желание - колкото земя в родния й край може да обиколи ездач на "хвърковат" кон от изгрев до залез слънце, тази земя да се освободи от всички султански данъци и берии. На владетеля на огромни територии в Европа и Азия, това желание не представлявало трудност и той веднага се съгласил. И ето, че една ранна утрин Стана Урдовизка потеглила на "хвърковат" кон и от полуострова поела на югозапад по посока на възвишението Гошелек. Спуснала се към Велска по отсрещния бряг на реката. След това завила на запад срещу течението й и отсрещните висини. Така през целия ден прехвърляла гористите странджански баири долове и падини. Конят непрекъснато се обливал в бяла пяна. Към привечер, ездачката вече заобиколила селата - Урдовиза, Ургари (Българи), Мързево (Кондолово) Граматиково, Заберново, Втика, Стоилово, Колово конак (бяла вода), Гъок Тепе (Звезден) Сърмотник (Бръшлян) и още някои други в западна посока. Тя препуснала по гористото Странджанско било Босна-Ургаш-Хаджийката, по посока на черноморския бряг. Но, когато стигнала до залива, северно по Урдовиза, конят се строполил от преумора и издъхнал. Умряла и красивата урдовизка девойка. От тогава рибарите, а след това и населението наричат залива Атлиман (Конски залив). Издаденият за целта специален султански ферман освободил населението от всички данъци и берии. Областта била наречена Хасекията или Асекия.

Тия привилегии хасекийци ползвали до към първата половина на XIX век. Китен е основано от преселници от Одринска Тракия през 1932г. в малки шаронски къщички, по програмата на французина Шарон. Един известен агроном от град Василико (Царево), на име Пенчо Кротков дава името Китен, понеже погледнати от далеч наподобявали китка. Историческите му корени са от много по-древно време, за което говорят намерените амфори и съдове в залива на Южния плаж датиращи от VI век преди Христа.